Hogyan javíttassunk thonettszéket?

Thonet székek nádszövetének javítása

Thonet székek nádszövetének javítása

Lehet-e lemezes ülőfelületű thonetszéket átfordítani nádszövet betétesre?

2015. április 21. - sotdia

A nádszövet betétes thonet székeknél megkülönböztetünk kézi fonású és nútos befogatású székeket.

szek_10.pngA kézi fonású szék keretében lyukak vannak, ezekbe a lyukakba vannak beleszőve a székfonó szálak.  A keret színén nincs, de alul lehet körbe mélyedés, nút, ahol a szálakat eltisztázzák.

Az ilyen fonott thonet széket, ha statikailag bírja, át lehet alakítani nútos befogatású székké. Ehhez marófej segítségével kell a keretbe bemarni egy nútot felülről, vagyis egy mélyedést, amibe aztán peddignád segítségével már be lehet szorítani és ragasztani a thonet anyagot.

A kérdés az, hogy lehet-e ugyanezzel a technológiával lemezes ülőfelületű széket átalakítani nádszövetesbe?

A lemezes ülőfelületű szék kerete máshogy van kialakítva, mivel nem egy vékony nádszövet van ráerősítve, hanem egy vastagabb falemez. Ahogy a kerezstmteszeti képen (keresztmetszeti kép) is látszik. Ha ezt a lemezt kivesszük, akkor az ülőfelület keretébe két helyre lehetne nútot bemarni.

 

szek_20.pngAz egyik lehetőség, hogy a keret legszélébe marunk egy mélyedést és oda szorítjuk be peddignáddal a thonet anyagot. Ha így erősítjük oda a nádszövetet, akkor nagy valószínűséggel el fog szakadni az anyag, mivel nyomás hatására ráfeszül a korábban kimart mélyedésre. 

A másik lehetőség, hogy a már meglévő
szek_30.pngmélyedésbe marunk nútot, majd oda szorítjuk be a thonet anyagot. Ez kivitelezhető, viszont kényelmetlen lesz a szék, mivel az ülőfelület körüli keret sokkal feljebb lesz, mint maga az ülőke.

Vagyis sajnos egyik sem nyújt megfelelő megoldást, így nem lehet a lemezes ülőfelületű thonet széket nádszövetesbe átfordítani. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thonettszeknadazas.blog.hu/api/trackback/id/tr997376008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása